dimecres, 17 d’abril del 2013

Els escenaris de la colla dels modernistes. Un recorregut urbà .

Les obres de la colla dels modernistes que varem conèixer en la sessió anterior ens han donat peu a trepitjar territori i anar a la trobada del  patrimoni més enllà dels espais del MNAC.


El nostre recorregut ens ha portat a:

El Museu Picasso


Al MNAC varem veure com el  jove Picasso és un dels personatges que dibuixa Ramon Casas  en la galeria de retrats que va exposar a la Sala Parès.

De la mà de Maria Alcover del Servei Educatiu d’aquest museu hem seguit el rastre d’aquesta colla d’amics i hem descobert una col·lecció de dibuixos de Picasso fets entre l’any 1899 i 1900 on retrata a Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo o Pere Romeu.
També hem conegut  a través de l’exposició Orígens, la primera de les tres que es faran amb motiu del cinquantenari del museu, la importància cabdal que va tenir l’amistat entre Picasso i Sabartés per a la creació d’aquesta institució.


La Sala Parés

Aquesta sala, la primera galeria d’art que es va obrir a la ciutat de Barcelona, va acollir durant més de 20 anys una exposició anual de tres dels  amics de la colla: Rusiñol, Casas i Carasó. Per altra banda va ser el primer espai de la ciutat on un joveníssim Pablo Picasso va exposar una col·lecció de pastels conjuntament amb Ramon Casas.




Els Quatre Gats

Hem visitat  aquest espai de reunió de la colla dels modernistes. L’antiga cerveseria cabaret dels Quatre Gats es va inaugurar al 1897 als baixos de la casa Martí, un edifici modernista de l’arquitecte Puig i Cadafalch al carrer Montsió de Barcelona. Dirigit per Pere Romeu, era un local de trobada d’artistes on es feien tertúlies literàries, espectacles diversos, concerts , exposicions... Aquí es van reunir modernistes de diferents generacions: pintors com Ramon Casas, Rusiñol, Picasso o Miquel Utrillo , músics com Granados i Albèniz ...

Durant un temps es va publicar la revista Quatre Gats que comptava amb la col·laboració d’alguns d’aquests artistes.